- Reklama -zprávy

Nejen co, ale jak: Zajímavosti o rituálech spojených s jídlem

Date:

Share:

Jídlo není jen palivo. Je to každodenní rituál, který může být nudný… nebo krásný. Můžete ho odbýt, nebo si ho užít. A právě způsob, jak jíme, má často mnohem větší vliv než to, co je na talíři. Napříč kulturami, kontinenty i kuchyněmi se lidé setkávají u stolu – a tvoří malé (nebo velké) zvyky, které z jídla dělají něco víc než jen nutnost.

Všude na světě se snídá jinak

Zatímco u nás jsou oblíbené zdravé snídaně plné vloček, ovoce a jogurtu, v Japonsku snídají miso polévku a rýži, v Turecku servírují hory zeleniny, sýrů a oliv, a v Etiopii začínají den chlebem injera s čočkovým dušeným pokrmem. Snídaně není o pravidlech, ale o tom, co komu chutná – klidně i krajíc chleba s domácí pomazánkou a hrstí brusinek navrch.

Ruce, hůlky, nebo vidlička? Každý způsob má svůj příběh

V některých kulturách je jíst rukama projevem důvěry a respektu (třeba v Indii), jinde si zakládají na přesnosti hůlek (jako v Koreji nebo Japonsku). U nás většinou vládne příbor – ale možná vás překvapí, že právě styl stolování často vypovídá o vztahu k jídlu. Zkuste si někdy dát jednoduché jídlo rukama – třeba papáju nakrájenou na kousky. Najednou se člověk soustředí víc, jí pomaleji, a zážitek je úplně jiný.

Slavnostní jídlo nemusí být o množství

Ve spoustě kultur je jídlo příležitostí k oslavě – ale nemusí to znamenat přejídání. V mnoha asijských zemích je slavnostní jídlo o harmonii chutí a estetice. V severských zemích se cení jednoduchost a kvalita surovin. Ať už servírují misku se sušeným ovocem nebo koláč z mandlové mouky, nejde o množství, ale o záměr. O to, dát jídlu pozornost.

Přestávka na jídlo = čas na vztahy

Ve Francii je normální obědvat přes hodinu. V Itálii se stoluje dlouho do večera. Ve Skandinávii mají „fika“ – rituál, kdy se zastaví na kávu a sladkost s někým blízkým. A právě v těchto chvílích vznikají přátelství, nápady, vztahy. Zkuste si udělat alespoň jednou denně prostor, kdy jídlo nebude „mezi“ něčím, ale událost samo o sobě.

Ticho u stolu? Nebo smích a ruch?

V některých kulturách je jídlo meditativní akt – tiše si vychutnat každé sousto. Jinde je u stolu veselo, mluví se nahlas, děti běhají kolem. Ani jedno není špatně. Najděte si rytmus, který vám sedí. Ať už jíte o samotě nebo v kruhu lidí, podstatné je být v přítomnosti. Třeba i jen s hrstí oříšků nebo sušených brusinek po ruce.

Nejde o to jíst dokonale. Ale jíst vědomě. Udělat si z jídla rituál – třeba zapálit svíčku u snídaně, připravit si oblíbený čaj nebo si dopřát deset klidných minut bez telefonu. I obyčejné jídlo se tak stává neobyčejným zážitkem.

━ nové příběhy

32. FISU Letní světové univerzitní hry jsou minulostí. Česká výprava se raduje z 11 medailí!

32. FISU Letní světové univerzitní hry 2025 (LSUH) hostil v termínu 16. – 27. července německý region Rhine-Rhur (Porýní-Porúří). Česká asociace univerzitního sportu (ČAUS) vyslala...

Matrace – široký sortiment pro dokonalý spánek

Hledáte kvalitní matraci, která dokonale padne do vaší postele? Nabízíme široký výběr matrací všech typů – od pěnových a paměťových přes pružinové a taštičkové...

Půjčovna projektorů je profesionální řešení pro vaše akce

Hledáte kvalitní projektor pro svou firemní prezentaci, konferenci nebo kulturní událost? Půjčovna projektorů nabízí ideální řešení pro všechny, kteří potřebují špičkovou projekční techniku bez...

Dámské náramky: Dokonalý doplněk pro každou ženu

Dámské náramky jsou mnohem víc než jen pouhé ozdoby. Jsou vyjádřením osobnosti, vkusu a nálady. Od jemných a decentních řetízků, které podtrhují eleganci, až...

5 neobvyklých způsobů, jak rozhýbat mozek (a zklidnit hlavu)

Máte někdy pocit, že si potřebujete „vyčistit hlavu“? Nejste sami. Mozek je jako sval – když ho přetěžujeme stále stejnými podněty, přestává reagovat pružně....
- Komerční sdělení -pr článek