Jídlo není jen palivo. Je to každodenní rituál, který může být nudný… nebo krásný. Můžete ho odbýt, nebo si ho užít. A právě způsob, jak jíme, má často mnohem větší vliv než to, co je na talíři. Napříč kulturami, kontinenty i kuchyněmi se lidé setkávají u stolu – a tvoří malé (nebo velké) zvyky, které z jídla dělají něco víc než jen nutnost.
Všude na světě se snídá jinak
Zatímco u nás jsou oblíbené zdravé snídaně plné vloček, ovoce a jogurtu, v Japonsku snídají miso polévku a rýži, v Turecku servírují hory zeleniny, sýrů a oliv, a v Etiopii začínají den chlebem injera s čočkovým dušeným pokrmem. Snídaně není o pravidlech, ale o tom, co komu chutná – klidně i krajíc chleba s domácí pomazánkou a hrstí brusinek navrch.
Ruce, hůlky, nebo vidlička? Každý způsob má svůj příběh
V některých kulturách je jíst rukama projevem důvěry a respektu (třeba v Indii), jinde si zakládají na přesnosti hůlek (jako v Koreji nebo Japonsku). U nás většinou vládne příbor – ale možná vás překvapí, že právě styl stolování často vypovídá o vztahu k jídlu. Zkuste si někdy dát jednoduché jídlo rukama – třeba papáju nakrájenou na kousky. Najednou se člověk soustředí víc, jí pomaleji, a zážitek je úplně jiný.
Slavnostní jídlo nemusí být o množství
Ve spoustě kultur je jídlo příležitostí k oslavě – ale nemusí to znamenat přejídání. V mnoha asijských zemích je slavnostní jídlo o harmonii chutí a estetice. V severských zemích se cení jednoduchost a kvalita surovin. Ať už servírují misku se sušeným ovocem nebo koláč z mandlové mouky, nejde o množství, ale o záměr. O to, dát jídlu pozornost.
Přestávka na jídlo = čas na vztahy
Ve Francii je normální obědvat přes hodinu. V Itálii se stoluje dlouho do večera. Ve Skandinávii mají „fika“ – rituál, kdy se zastaví na kávu a sladkost s někým blízkým. A právě v těchto chvílích vznikají přátelství, nápady, vztahy. Zkuste si udělat alespoň jednou denně prostor, kdy jídlo nebude „mezi“ něčím, ale událost samo o sobě.
Ticho u stolu? Nebo smích a ruch?
V některých kulturách je jídlo meditativní akt – tiše si vychutnat každé sousto. Jinde je u stolu veselo, mluví se nahlas, děti běhají kolem. Ani jedno není špatně. Najděte si rytmus, který vám sedí. Ať už jíte o samotě nebo v kruhu lidí, podstatné je být v přítomnosti. Třeba i jen s hrstí oříšků nebo sušených brusinek po ruce.
Nejde o to jíst dokonale. Ale jíst vědomě. Udělat si z jídla rituál – třeba zapálit svíčku u snídaně, připravit si oblíbený čaj nebo si dopřát deset klidných minut bez telefonu. I obyčejné jídlo se tak stává neobyčejným zážitkem.